miesięcznik Teatr

Room 40

“Room 40 wydaje się jednak nie tylko krytyką patriarchatu, ile metafizycznym traktatem o braku etyczności sztuki. [...] to także przepiękna opowieść o życiu, które jest trwale naznaczone możliwością śmierci” – Alicja Müller, 06.2016
pełna recenzja w miesięczniku Teatr 6/2016

portal taniecpolska.pl

Różnica i Powtórzenie

“Każda z części dyptyku mogłaby funkcjonować jako oddzielny spektakl, będący cielesną realizacją rozważań filozoficznych. Razem tworzą jednak udaną całość, a trójka wykonawców różni się między sobą akurat na tyle, by powtórzenie nie stało się nużące, a wręcz przeciwnie – intrygowało.” – Hanna Raszewska, 20.06.2016
link do pełnej recenzji

portal trojmiasto.pl

Room 40

“niezwykle zmysłowy spektakl [...] Z polskich propozycji największe wrażenie zrobił Room 40″ – Łukasz Rudziński, 08.06.2016
link do pełnej recenzji

portal taniecpolska.pl

Dominique

“Dominique to przykład doskonale skonstruowanej choreografii krytycznej, której siła leży nie w poetyce szoku czy przekroczenia, ale w mądrym dowcipie błyskotliwie zatańczonym przez Więcka.” – Alicja Müller, 06.06.2016
link do pełnej recenzji

recenzje na zamówienie Gdańskiego Festiwalu Tańca 2016

Room 40

“„Room 40” to widowisko niezwykłe: przełamujące naszego oczekiwania, nie oferujące łatwego odbioru, jednocześnie wręcz zjawiskowo piękne, zbudowane na subtelnym ruchu, w uniwersalny, w zmetaforyzowany sposób opowiadające o naszym wspólnym doświadczeniu.” – Mirosław Baran, 07.06.2016
link do pełnej recenzji

“Artysta-filozof odwołując się do wrażliwości widza, stawia pytanie o istnienie ukrytego i prowokuje do refleksji nad tym, co istotne w ludzkiej rzeczywistości.” – Sylwia Nosarzewska, 07.06.2016
link do pełnej recenzji

Gazeta Wyborcza Białystok

Room 40

“ciekawe doświadczenie wizualne, estetyczne i wywołujące skrajne odczucia widzów”
“prowokacyjny, ale jednocześnie wyjątkowo piękny i hipnotyzujący” – Monika Żmijewska, 10.04.2016
link do pełnej recenzji

gazeta Stuttgarter Nachrichten

Dominique

“Jedna z niewielu prac solowych, która przedstawiła poważny temat – kruchośc tożsamości, w sposób humorystyczny.” – Brigitte Jähnigen , 21.03.2016
link do pełnej recenzji ( po niemiecku )

portal taniecpolska.pl

Dominique

“Całość daje znakomity rezultat, [...] stanowi wypowiedź najbardziej dojrzałą, komentującą rzeczywistość.”
“To nie była jedynie solówka przygotowana na potrzeby konkursu, a pełnowartościowy monodram, który z powodzeniem mógłby znaleźć się w repertuarze teatralnym.” – Weronika Łucyk, 15.07.2015
link do pełnej recenzji

recenzje na zamówienie Gdańskiego Festiwalu Tańca 2015

Dominique

“Dominique to spektakl spójny i przemyślany, który konsekwentnie – często z dużym poczuciem humoru – analizuje pojęcia męskości i żeńskości, ich płynności i umowność.” – Mirosław Baran

“Dominique to mocna wypowiedź polityczno-społeczna spójna na wszystkich poziomach [...] przekazana w sposób wielopiętrowy, a dzięki temu czytelna nie tylko dla profesjonalnej publiczności.” – Hanna Raszewska, 06.06.2015
link do pełnej recenzji

gazeta Kurier Lubelski

Różnica i Powtórzenie

“Jest to realizacja, w której każdy z elementów – choreografia, wykonanie, wyczucie czasu i przestrzeni – jest z osobna na bardzo wysokim poziomie.” – Andrzej Z. Kowalczyk, 30.04.2015
link do pełnej recenzji

portal Reflektor Teatralny

Room 40

“Poetycki i wzruszający spektakl, zachwycający reżyserią świateł i sensualną, zmysłową choreografią.” – Anna Duda, 20.01.2015
link do pełnej recenzji

portal Kultura Online

Room 40

‘Room 40′ zostało uznane za jedną z najbardziej interesujących premier 2014 r. przez trzech niezależnych ekspertów – Joannę Czjkowską, Annę Królicę oraz Pawła Łyskawę w podsumowaniu roku 2014 przez Adama Kamińskiego, 07.01.2015
link do pełnej recenzji

magazyn Dans Magazine

Room 40

“Wiele z obecnych osób z branży oraz dziennikiarzy, którzy licznie przybyli na Polską Platformę Tańca w Lublinie, było pod wrażeniem choreografii Macieja Kuźmińskiego, oraz surowości samego spektaklu” – Joost Goutziers, 13.12.2014
link do pełnej recenzji

portal Dance Tabs

Room 40

“Ale to w finale Platformy pojawia się spektakl ‘Room 40′ Macieja Kuźmińskiego, który doskonale łącząc koncept i piękno, zasłużenie zgarnia nagrodę publiczności wręczoną na ceremonii końcowej.” – Lucy Ribchester, 19.11.2014
link do pełnej recenzji ( po angielsku )

gazeta Dziennik Wschodni

Room 40

” ‘Room 40′ wpychający widza w objęcia zadumy egzystencjonalnej a na dodatek prowokujący do współuczestnictwa – jest efektowny”
“Owacje towarzyszące informacji, że wyjeżdżają z Lublina z nagrodą publiczności nie dziwiły. Krzyczeli głosujący.” – Dziennik Wschodni, 10.11.2014
link do pełnej recenzji

portal See Dance Chat Dance

Maciej Kuźmiński

” ‘Maciej Kuźmiński’ był surowy i szczery. [...] Z jednej strony rozbawiły mnie momenty, kiedy wykonawca, chcąc złamać powagę tańca współczesnego, tańczył m.in. do zaskakująco wybranej piosenki “I want to break free” Queen; z drugiej strony moją uwagagę przykuwał przepływ energii w jego ciele, kiedy tańczył w górę i w dół wokół centralnego punktu, tworząc spiralne linie. ” – Rachel Johnson, 11.09.2014
link do pełnej recenzji po angielsku

gazeta Kurier Lubelski

Room 40 oraz Maciej Kuźmiński

Maciej Kuźmiński – “poleciłbym tę skromną, ale naprawdę wciągającą produkcję”
“bardzo osobiste, sięgające głęboko do artystycznych doświadczeń twórcy”

Room 40 – “Kuźmiński jako choreograf i znakomita Daniela Komędera jako tancerka przekroczyli granice naturalistycznej cielesności”
“Doprawdy nie sposób było nie poddać się wizualnej urodzie oraz nastrojowości” – Andrzej Z. Kowalczyk, 23.03.2014
link do pełnej recenzji

portal E-Teatr

TAK!

“Atmosfera luzu i zabawy, jaka towarzyszyła całemu pokazowi, udzieliła się także publiczności, żywo reagującej i wyczekującej kolejnych wydarzeń”
“Sztuka improwizacji doskonale sprawdziła się jako forma spontanicznej reakcji na to, co wydarza sie tu i teraz.” – Szymon Adamczak, 02.03.2011
link do pełnej recenzji

portal Moje Miasto Poznań

NIE ZBYT

“Przedstawienie dobre tanecznie, dynamiczne, a momentami lekkie, błyskotliwe i przezabawne”
“To było zupełnie inne spojrzenie na taniec” – Moje Miasto Poznań, 27.06.2010
link do pełnej recenzji